NOTICE

I'M NO LONGER TAKING ORDER STARTING FROM APRIL 2012 DUE TO MY HEALTH CONDITION...

THANK YOU FOR ALL YOUR SUPPORT

THIS BLOG WILL BE CONVERTED TO COOKING BLOG SINCE I'M NO LONGER TAKING ORDER, SO PLEASE STAY WITH THIS BLOG

THANK YOU

WITH LOVE
-DIYA-

Monday, October 21, 2013

Happy baking on Monday ~ Choc cake in a Mug

I'am so happy today although its Monday... the reason is, pagi2 dah ade org ckp Diya dah makin kurus...hehehe..

Ok sbb diya happy sgt2 , diya nk share 1 resepi yg sgt senang n buat uolss sume pon happy mcm diya..

This recipe is really2 effortless to make, anak buah diya umur 4 taun pon bole wat sndr..

All u need for this cake is :
1. Dua mangkuk
2. 1 garfu
3. 3 cawan kaca
4. Microwave or oven or Magic Pan pon bole

Ok here is the recipe & steps:

Bahan - Bahan
1. 4 sudu butter
2. Chocolate bar ( any choc bar n the amount depends on how sweet do u want ur cake is )
3. 1/4 gula ( kasar or halus x kesah )
4. 1/4 tepung
5. 1/4 sudu baking powder ( if u use self raising flour , tak pyh lg letak baking powder nih)
6. 2 biji telur
7. 2 sudu serbuk koko ( I use milo , sbb rasa cake 2 nanti lg sedap compared to serbuk koko )

Cara- cara
1. cairkan butter n choc and put aside
2. In another mangkuk , campurkan gula , telur n serbuk koko & kacau smp sebati
3. masuk kan No 1 dlm No 2 n kacau lagi
4. masuk kan tepung n baking powder n kacau smp sebati
5. masuk kan adunan td dlm cawan n bakar for 1-2 min ( bakar ni x yah pakai conv / 180degre , just panaskan je mcm biase...hehe )

Okeh..mcmne senang giler kan?? if nk buat ala2 molten kat tgh2 cake tu, dlm 45sec kuarkan cake tu korek kat tgh n masuk kan choc then bakar blk...

owh ye, diya pukul2 ni sume pakai garfu je ok.. hehe

This cake is really instant n easy to bake , diya buat adunannye mlm n pagi2 just masuk kan dlm mug n panaskan kat dlm oven for 1 min n walla... dah siap breakfast...

cantik kan?? ni sample je, bkn diya wat tau...tp lebih kurang mcm ni la cakenye nnt...


Happy baking
xoxo
Diya

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)